EEN TWEEDE HUIS KOPEN, WAAR MOET IK OP LETTEN?

Een tweede huis kopen, waar moet ik op letten?
Ben je van plan om een tweede huis te kopen? Bijvoorbeeld een vakantiehuis of een huis voor de kinderen? Geen slecht idee! Wees je er wel van bewust dat er een aantal dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte!

 
Tweede huis hypotheek
Een hypotheek voor je tweede huis werkt anders dan een hypotheek voor je eerste huis. Het is mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een hypotheek op een tweede huis te krijgen. Deze voorwaarden verschillen per bank, maar de meest voorkomende voorwaarden zijn als volgt:
 
Je mag niet permanent in het tweede huis wonen.
De tweede woning moet vast en op een fundering gebouwd zijn.
Je mag maximaal 70% tot 80% van de woningwaarde financieren met de hypotheek.
Als je een hypotheek neemt op een tweede huis, mag je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.
 
Een tweede huis kopen met overwaarde
Heb je een overwaarde op je huidige woning? Dan kun je hiermee je tweede huis gedeeltelijk of zelfs volledig financieren. Je verhoogt dan de hypotheek op je huidige woning met het bedrag van de overwaarde. Dit geld kun je vervolgens besteden aan je tweede huis.
 
Als je dit doet, moet je er wel op letten dat de hypotheekverstrekker controleert of je de nieuwe maandlasten wel kunt betalen.
 
Je tweede huis verhuren
Je kunt ook een tweede huis kopen om te verhuren. Ook dan is er een optie voor een hypotheek, dit wordt ook wel de verhuurhypotheek genoemd. Een verhuurhypotheek is een hypotheek voor een beleggingspand. Er zijn voorwaarden verbonden aan deze hypotheek, maar die verschillen per hypotheekverstrekker. Vaak mag je tot 70% van de marktwaarde financieren.
 
Tweede huis in het buitenland
Een huis op Bonaire, heerlijk! Veel mensen zouden het graag willen, denken we. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan het kopen van een huis in het buitenland. Er zijn namelijk maar weinig banken in Nederland die hypotheken verstrekken in het buitenland, omdat dit grotere risico's met zich meebrengt voor de banken. Ze hebben immers minder zicht op de woningen. Doe dus goed onderzoek of er een bank in Nederland is die een hypotheek kan verstrekken, of kijk naar de banken in het land van aankoop.
 
Het is dus mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede huis. Ga wel goed na in welke situatie je zit. Het verschilt immers of je een huis koopt in Nederland, in het buitenland, voor eigen gebruik of om te verhuren.